Existuje několik zajímavých a neotřelých způsobů, jak uchovat nasbírané houby z poslední houbařské sezóny. Mnohdy se stává, že nevíme, co si počít s množstvím hub, které jsme si z lesa přinesli domů. S houbami se toho dá dělat totiž mnoho. Poradíme vám, jak zpracovat tyto voňavé dary lesa, které jistě zvládne a ocení každý z nás.
lesní houby

Koření z hub

Pokud si vyrobíte koření z hub, vydrží vám i uskladněné doma i několik let. Je ideální do rozličných polévek, anebo omáček. Toto houbové koření je možné připravit i z ne zcela kvalitních druhů hub, které ještě před přípravou koření jemně rozmixujeme. Jak na to:
Nejprve houby pokrájejte, osolte a na mírném ohni poduste.
Jakmile houby pustí šťávu, průběžně ji odebírejte a odložte.
Když jsou houby téměř vysmažené, ještě je podlijte malým množstvím vody a povařte. Takto získáte mnohem nejsilnější šťávu.
Vzniklou šťávu přidejte k již odložené houbové šťávě.
Všechnu odloženou šťávu přisolte a následně ještě krátce povařte, dokud vám v hrnci nevznikne jakýsi sirup.
Ještě horkou šťávu nalijte do malých sklenic.
Šťávu ve sklenicích sterilizujte přibližně čtyřicet minut při devadesáti stupních Celsia.
špinavé houby

Houby v oleji

Pro takto upravené houby je zcela nejlepší použít lišky, malé hříbky, anebo případně jiné tvrdší a tužší houby.
Nejprve očištěné houby povaříme přibližně patnáct minut v octové vodě.
Povařené houby ponechte v octové vodě také vychladnout a následně přeceďte.
Po vychladnutí přendejte uvařené houby do sklenic. K houbám vložte například bylinky, nebo koření podle chuti. Můžete přidat i sůl, čerstvě mletý pepř a také celý kmín.
Připravené houby ve sklenicích zalijte octovým lákem.
Následně houby přelijte přibližně centimetr silnou vrstvou slunečnicového oleje.
Pevně sklenice uzavřete víčkem a uložte v chladu a temnu.
Naložené houby je možné podávat k masovým a zeleninovým pokrmům, anebo jen tak k pečivu či na topinky.